Στρες και Τριχόπτωση-Αιτίες-Αντιμετώπιση-Ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν τριχόπτωση


Με ποιο τρόπο επιδρά το στρες στο φυσιολογικό κύκλο των μαλλιών:


Η ανανέωση των μαλλιών πραγματοποιείται σε τρεις φάσεις οι οποίες είναι γνωστές ως κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών.
Φυσιολογικά το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στο στάδιο την Ανάπτυξης ή Αναγένεσης κατά το οποίο τα μαλλιά αναπτύσσονται και μακραίνουν. Στο δεύτερο στάδιο που έχει διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες τα τριχοθυλάκια συρρικνώνονται προετοιμάζοντας την τρίχα για την απόπτωση  η οποία και πραγματοποιείται κατά το τρίτο στάδιο της Τελογένεσης το οποίο έχει διάρκεια τρεις με τέσσερις μήνες.
Στην περίπτωση κατά την οποία βιώνουμε μία ιδιαίτερα στρεσογόνο κατάσταση ένα σημαντικό μέρος των μαλλιών μας( περίπου 70% σε ποσοστό), είναι δυνατόν να περάσει στο τρίτο στάδιο του κύκλου των μαλλιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 3 με 4 μήνες μετά από την περίοδο του έντονου άγχους να παρατηρηθεί απώλεια μαλλιών.
Το γεγονός ότι ανάμεσα στη χρονική περίοδο κατά την οποία βιώνεται η στρεσογόνος κατάσταση και αυτή κατά την οποία πραγματοποιείται απόπτωση των τριχών μεσολαβεί διάστημα ισοδύναμο με τη διάρκεια της τελογενούς φάσης, δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις σύγχυση σε σχέση με την πραγματική αιτία του προβλήματος. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου αυτή να εξακριβωθεί θα πρέπει κανείς να ανατρέξει αρκετούς μήνες πριν από το χρόνο κατά τον οποίο η απώλεια μαλλιών γίνεται αντιληπτή.
Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτού του είδους η τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη καθώς η ζημιά μπορεί να αποκατασταθεί με την παύση της αιτίας που τη δημιουργεί μέσα σε διάστημα περίπου 6 μηνών. Σε σπάνιες ωστόσο περιπτώσεις είναι δυνατόν να συνδεθεί με μακροχρόνια απώλεια μαλλιών.

Τριχοτιλλομανία:

Η τριχοτιλλομανία έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή απώλεια μαλλιών εξαιτίας του επαναλαμβανόμενου τραβήγματός τους, που χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη ένταση που βιώνει ο ασθενής πριν από κάθε επεισόδιο, η οποία και μετατρέπεται σε αίσθημα ανακούφισης ή και ικανοποίησης σε κάποιες περιπτώσεις με το πέρας αυτού. Η τριχοτιλλομανία συνδέεται με διάφορες παθήσεις ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το άγχος.

Στρες και Γυροειδής Αλωπεκία(Alopecia Areata):

Τα αίτια που σχετίζονται με την εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας είναι πολύπλοκα και ακόμα και σήμερα όχι απόλυτα ξεκάθαρα αν και διαφαίνεται η σύνδεσή της με γενετικούς, ψυχολογικούς και ανοσολογικούς παράγοντες.
Η έρευνα για τη συσχέτιση της γυροειδούς αλωπεκίας με το άγχος έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 60 ωστόσο μέχρι και σήμερα οι γνώμες και τα ερευνητικά αποτελέσματα φαίνεται να διαφέρουν σε σχέση με την επίδρασή που έχει στην εμφάνιση της νόσου. Επιπλέων η συσχέτιση δεν δείχνει σε όλες τις περιπτώσεις να είναι τόσο άμεση χρονικά καθώς έντονες στρεσογόνες εμπειρίες και αγχωτικές καταστάσεις του παρελθόντος είναι δυνατόν να συνδεθούν με τη γυροειδή αλωπεκία ενώ ο τρόπος με τον οποίο το άτομο διαχειρίζεται αυτές τις καταστάσεις είναι δυνατόν επίσης να έχει σημασία.

Στρες και Ανδρογενετική Αλωπεκία(Androgenetic alopecia ή male-pattern baldness):

Πολλές φορές λανθασμένα θεωρείται από το ευρύ κοινό ότι το στρες αποτελεί αιτία της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Αν και το έντονο στρες μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επιταχύνει το ρυθμό εξέλιξης της συγκεκριμένης μορφής τριχόπτωσης, σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με αυτή με σχέση αιτίαςαποτελέσματος. Η ανδρογενετική αλωπεκία έχει κληρονομικές ρίζες και προκαλείτε από τη χρόνια επίδραση των ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν ευαισθησία στη συγκεκριμένη δράση.



Ασθένειες και παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με την τριχόπτωση:

 Η τριχόπτωση μπορεί να συνδέεται με διάφορες ασθένειες. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις σημαντικότερες από αυτές.


  • Αναιμία
Ως αναιμία χαρακτηρίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία η συνολική μάζα των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι μικρότερη από τη φυσιολογική. Η κυριότερη αιτία από την οποία προκαλείται η αναιμία είναι η έλλειψη σιδήρου.
Πέρα από τις γενικότερες επιπτώσεις που έχει η παραπάνω κατάσταση για την υγεία, την καλή εικόνα και την ευεξία του οργανισμού, θεωρείται ως μία από τις σημαντικές αιτίες που οδηγούν σε απώλεια μαλλιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναίκες που επισκέπτονται κλινικές για τα μαλλιά έχουν σε κάποιο βαθμό αναιμία. Για αυτό το λόγο σε περιπτώσεις τριχόπτωσης η εξέταση για πιθανή αναιμία είναι μία από τις πρώτες που συστήνεται.
  • Διαβήτης
Ο διαβήτης είναι δυνατόν να επιδράσει στα μαλλιά με παραπάνω από ένα διαφορετικούς τρόπους οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών.
Η πιθανή καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων οδηγεί σε ελλιπή θρέψει των τριχοθυλακίων εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου, γεγονός το οποίο δύναται να επηρεάσει τον φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών. Επιπλέον ο διαβήτης φαίνεται ότι ενισχύει τις πιθανότητες εμφάνισης γυροειδούς αλωπεκίας, ενός αυτοάνοσου νοσήματος κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια. Τέλος το στρες το οποίο συχνά συνοδεύει τέτοιου είδους χρόνιες ασθένειες θεωρείται ότι είναι δυνατόν να επιβαρύνει την απώλεια μαλλιών.
  • Διαταραχές του θυρεοειδούς
Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση. Η απώλεια μαλλιών άλλωστε είναι ένα σημάδι ότι οι ορμόνες του θυρεοειδή βρίσκονται εκτός ισορροπίας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο με τη λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση της διαταραχής. Σε σπάνιες περιπτώσεις ωστόσο είναι δυνατόν η τριχόπτωση να εμφανίζεται μετά την έναρξη της θεραπείας. Σε αυτές τις καταστάσεις δεν είναι εύκολο να ξεκαθαριστεί αν η απώλεια μαλλιών έρχεται ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κατάστασης ή εξαιτίας της λήψης φαρμάκων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαταραχές του θυρεοειδούς έχουν αυτοάνοσα αίτια. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων που σχετίζονται με τα μαλλιά όπως η γυροειδής αλωπεκία ή ο ερυθηματώδης λύκος.
  • Λειχήνας – tinea capitis – Ringworm
Πρόκειται για μυκητιασική λοίμωξη η οποία δεν παρουσιάζεται απαραίτητα μόνο στο κρανίο αντίθετα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Ο μύκητας εισέρχεται στις ίνες των μαλλιών κάνοντάς τα εύθραυστα και δημιουργώντας περιοχές αραίωσης οι οποίες επεκτείνονται προς τα έξω. Στο εξωτερικό μέρος των παραπάνω περιοχών παρατηρείται μία κόκκινη απόχρωση, με το εσωτερικό να διατηρεί ένα περισσότερο φυσιολογικό χρώμα.
Η λοίμωξη μεταδίδεται μέσω της επαφής του δέρματος, ενώ αναπτύσσεται επίσης στα κατοικίδια – ιδιαίτερα τις γάτες, από τα οποία και μπορεί να μεταφερθεί.
  • Συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος
Η τριχόπτωση είναι ένα από τα συμπτώματα της συστηματικής μορφής της αυτοάνοσης ασθένειας του ερυθηματώδους λύκου. Στη δισκοειδή μορφή του, κατά την οποία προσβάλλει το δέρμα αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία ουλωτικής αλωπεκίας.
  • Πυρετός
Ο υψηλός πυρετός σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια τραυματικών για τον οργανισμό γεγονότων – και ο υψηλός πυρετός μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από αυτά, έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τους θύλακες της τρίχας. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι πιθανό οι τρίχες να πάψουν να αναπτύσσονται με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών σε διάστημα 2 με 3 εβδομάδων από το περιστατικό του πυρετού.
  • Καρκίνος
Η απώλεια μαλλιών σε σχέση με τον καρκίνο συνδέεται κατά κύριο λόγο με τις θεραπείες απέναντί του. Η τριχόπτωση στις περιπτώσεις χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας προέρχεται από τη διακοπή της ανάπτυξης των μαλλιών που βρίσκονται στην αναγενή φάση του κύκλου ανάπτυξης.
Στην περίπτωση της χημειοθεραπείας η επίδραση αφορά περίπου στο 90% των μαλλιών. Ως επί το πλείστων ωστόσο η τριχοφυΐα επανέρχεται μετά το πέρας αυτής καθώς σε αντίθεση με τα καρκινικά τα φυσιολογικά κύτταρα ανακάμπτουν.
Στην περίπτωση της ακτινοθεραπείας η απώλεια εντοπίζεται τοπικά στην περιοχή δράσης των ακτινών. Το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο για ακτινοβολίες χαμηλής συχνότητας με μεταβολές ωστόσο σε σχέση με την ποιότητα της τρίχας. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως είναι δυνατόν η τριχοφυΐα να μην επανέλθει.
Αν και η τριχόπτωση δεν φαίνεται να συνδέεται γενικά με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, οι άνδρες με αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου φαίνεται να έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη γεγονός το οποίο φαίνεται ότι είναι πιθανό να εξηγείται από το γεγονός ότι η ορμόνη DHT συσχετίζεται και με τις δύο ασθένειες. Ο κίνδυνος πάντως εμφάνισης μη επιθετικού καρκίνου του προστάτη δεν δείχνει να είναι αυξημένος στους ασθενείς με ανδρογενετική αλωπεκία.
  • Σύφιλη
Ένα από τα συμπτώματα της σύφιλης στο δεύτερο στάδιο είναι η απώλεια μαλλιών το οποίο απαντά σε ποσοστό 4% των ασθενών. Οι αλλοιώσεις εντοπίζονται κυρίως στη βρεγματο ινιακή περιοχή και συνιστούν σε πολλαπλά και ακανόνιστα μπαλώματα αλωπεκίας τα οποία δεν έχουν ουλωτική μορφή και παρουσιάζουν μία χαρακτηριστική σκοροφαγωμένη όψη.

  • Σκληρόδερμα
Η τριχόπτωση μπορεί να προέλθει είτε ως αποτέλεσμα της ασθένειας αν επιδράσει στο κρανίο, είτε ως παρενέργεια της θεραπευτικής αγωγής που θα ακολουθήσει ο ασθενής.

Τριχόπτωση και Διατροφή: Προστατέψτε την υγεία των μαλλιών σας  με την βοήθεια των κατάλληλων βιταμινών.
Αν και μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάποια ισχυρή απόδειξη που να συνδέει άμεσα τη λήψη συγκεκριμένων βιταμινών με ξεκάθαρη δράση ενάντια στην τριχόπτωση, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τον ευεργετικό ρόλο που μπορεί να έχει η διατροφική επάρκεια σε συγκεκριμένες βιταμίνες στην προσπάθειά μας για υγιή και όμορφα μαλλιά.
Από το σύνολο των βιταμινών αυτές που η σύγχρονη έρευνα ξεχωρίζει για τον ευεργετικό ρόλο τους σε σχέση με την υγεία των μαλλιών είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και την βιταμίνη D.

Α. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Πέρα από το ρόλο τους στη ρύθμιση του μεταβολισμού και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, οι  βιταμίνες του συμπλέγματος Β φαίνεται ότι έχουν ευεργετική δράση για την υγεία των μαλλιών καθώς συντελούν στη διατήρηση δυνατών και απαλών μαλλιών μειώνοντας την καθημερινή απώλεια τριχών. Οι παραπάνω βιταμίνες συμβάλλουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας.
Αν και η συνεισφορά της βιοτίνης στην παραγωγή κερατίνηςθεμελιώδες συστατικό για την υγεία των μαλλιών- της έχει δώσει εξέχοντα ρόλο, η σημασία των υπόλοιπων βιταμινών του συμπλέγματος δε θα πρέπει να θεωρηθεί αμελητέα.
Πηγές για τις βιταμίνες Β αποτελούν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι πρωτεΐνες από άπαχο κρέας, τα φασόλια, τα καρύδια και τα διάφορα θαλασσινά.
 Β. Ο ρόλος της βιταμίνης D
Αν και τα ερευνητικά δεδομένα είναι ελλιπή σε σχέση με τη την ικανότητα της παραπάνω βιταμίνης να αναστρέψει τα αποτελέσματα της τριχόπτωσης, φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά σε ότι αφορά τον ρόλο που μπορεί να έχει ως προς την πρόληψή της καθώς φαίνεται ότι συνδέεται με την ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της συνδρομής της βιταμίνης D στην αφύπνιση των τριχοθυλακίων και τη συμβολή της στη δημιουργία νέων.
Πηγές βιταμίνης D είναι τα ψάρια όπως ο σολομός και η ρέγκα, τα μανιτάρια, το γάλα σόγιας και το κανονικό γάλα. Η απευθείας έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο οδηγεί στην παραγωγή της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Γ. Άλλες Βιταμίνες

  • Βιταμίνη Α

Βοηθάει στην προφύλαξη της τρίχας από την ξηρότητα και το σπάσιμο καθώς συντελεί στην παραγωγή υγιούς σμήγματος.
  • Βιταμίνη Ε

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες συντελεί στη μείωση του κινδύνου για απώλεια μαλλιών μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα προφυλάσσει την τρίχα από τη γήρανση.
  • Βιταμίνη C

Βοηθάει στην ομαλή σύνθεση κολλαγόνουπρωτεΐνης στη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα.


TOP 10 τροφών για την προστασία της υγείας των μαλλιών μας: 

Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό και το σώμα μας. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να αφήνουν ανέπαφη την εικόνα των μαλλιών μας. Με αυτές τις τροφές που αναγράφω παρακάτω λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να "παλέψει" για να καταπολεμήσει την τριχόπτωση...

 Τροφές που βοηθούν στην πρόληψη της απώλειας μαλλιών:

  1. Καρότα
Τα καρότα αποτελούν μία τροφή βάλσαμο για τα μαλλιά καθώς χάρη στην υψηλής ποιότητας βιταμίνη Α που περιέχουν, έχουν σημαντικό ρόλο στο φυσιολογικό κύκλο των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής, συντελώντας στη διατήρηση της υγείας του επιθηλίου. Η συχνή κατανάλωση καρότων οδηγεί σε πάχυνση της τρίχας δυναμώνοντάς την, προφυλάσσοντας παράλληλα τα μαλλιά από το σπάσιμο και την τριχόπτωση.
  1. Αυγά
Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κάνει τα αυγά έναν από τους πλέον σημαντικούς συμμάχους στην υγεία των μαλλιών συντελώντας στην επανόρθωση των κατεστραμμένων μαλλιών και γεμίζοντας τα αποδυναμωμένα σημεία. Παράλληλα, τα αυγά είναι πολύ καλή πηγή βιοτίνης και βιταμίνης Β12, συστατικών με ευεργετικές ιδιότητες ως προς την υγεία των μαλλιών.
  1. Βρόμη
Η βρώμη έχει ενυδατικά χαρακτηριστικά που προστατεύουν το τριχωτό από την ξηρότητα και τη φαγούρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι χρησιμοποιείται σε αρκετά προϊόντα καθαρισμού μαλλιών καθώς κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες τροφές ενάντια στην τριχόπτωση.
  1. Πουλερικά
Όλοι συμφωνούν ότι η έλλειψη πρωτεΐνης είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αδύναμα μαλλιά και τριχόπτωση. Στα πουλερικά μπορεί να βρει κανείς μία πολύ καλή πηγή υψηλής ποιοτικά πρωτεΐνης με ευεργετική δράση για τη συνολική υγεία των μαλλιών.
  1. Σπανάκι
Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Α και C το κατατάσσει σε μία από τις σημαντικότερες τροφές για την υγεία του επιθηλίου της τρίχας. Συντελεί στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης και προφυλάσσει τα μαλλιά από ένα εύθραυστο και αδύναμο αποτέλεσμα.
  1. Μοσχαρίσιο κρέας
Πρόκειται για μία τροφή απαραίτητη για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα απώλειας μαλλιών χάρη στην υψηλή σε περιεκτικότητα και διατροφική αξία πρωτεΐνη που περιέχει. Το μοσχαρίσιο κρέας είναι επιπλέον εξαιρετική πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου, συστατικών πολύ σημαντικών για τη διασφάλιση της υγείας των μαλλιών. Σημειώνεται ότι η ανεπάρκεια σε σίδηρο αποτελεί μία από τις σημαντικές αιτίες απώλειας μαλλιών από διατροφικά αίτια.
  1. Προϊόντα ολικής άλεσης
Τα παραπάνω προϊόντα παρουσιάζουν ευεργετικές ιδιότητες για τα μαλλιά χάρη στην περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
  1. Μύδια
Αποτελούν πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου, συστατικού με θεμελιώδη αξία για την υγεία των μαλλιών καθώς συντελεί στην ανακύκλωση των τριχών.
  1. Φασόλια
Από όλα τα είδη φασολιών είναι τα κόκκινα φασόλια και τα μαυρομάτικα εκείνα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη σημασία για την υγεία των μαλλιών και την πρόληψη της τριχόπτωσης, παρέχοντας μία σειρά αμινοξέων που συντελούν στα παραπάνω αποτελέσματα.
Επιπλέον είναι καλές πηγές σιδήρου, ψευδάργυρου και βιοτίνης.
  1. Καρύδια
Τα καρύδια είναι μία από τις πλέον σημαντικές τροφές για την υγεία των μαλλιών. Σε πολλές περιπτώσεις συνίσταται ακόμα και η καθημερινή τους κατανάλωση καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β6, Β9).


Αυτό φίλοι μου αναγνώστες ήταν μία μικρή μελέτη για την υγειά των μαλλιών μας και το πως επηρεάζεται ... Περιμένω τα μηνύματα σας να συζητήσουμε ότι και αν σας απασχολεί..  Ως τότε σας φιλώ και σας εύχομαι καλή συνέχεια!!! ❤👄

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να κάνω ισιωτική κερατίνη στα μαλλιά μου;

Καταπολεμήστε την κατακράτηση υγρών και μειώστε το βάρος σας

Η Καλλυντική Φροντίδα Απαραίτητη στη Γυναίκα!